Vrijdag werd Koen Geens benoemd tot 'koninklijk opdrachthouder'. Hij gaat verder op het werk van ex-informateurs Joachim Coens en Georges-Louis Bouchez. CD&V-voorzitter Coens werd dit weekend in verschillende media gevraagd om zijn visie te geven op de federale formatie. 

CD&V-voorzitter Joachim Coens vindt dat N-VA en PS samen een regering moeten proberen te vormen. Joachim Coens spreekt wel tegen dat CD&V haar wagonnetje aan N-VA hangt. Hij is erg duidelijk over de positie van CD&V"We hangen geen wagon aan niemand. Wij zijn christendemocraten met ons eigen programma en pleiten voor een stabiele meerderheid. Wij gaan voor meer koopkracht, willen gezondheidszorg betaalbaar maken, de begroting in orde krijgen en klimaatambitie tonen."

Coens hoopte dat N-VA voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Paul Magnette aan zet zouden komen, of eventueel Bart De Wever alleen. Dat is niet gebeurd. Met de aanstelling van Geens wordt er volgens hem opnieuw een bijzondere verantwoordelijkheid bij CD&V gelegd.

PS-voorzitter Magnette herhaalde al vaker dat een regering met N-VA en PS niet mogelijk is. Volgens Coens kan dat wel. Hij merkte dat er ondanks alle verklaringen toch wel raakvlakken zijn. MR-voorzitter Bouchez vindt dat het aan CD&V is om om te kiezen tussen een piste mét N-VA of een regering met groenen, liberalen, socialisten en CD&V, de zogenoemde Vivaldicoalitie.  "Het rondje zwartepieten is al een tijdje bezig", reageert Coens. "Alle partijen hebben een deel van de sleutel in handen."

Coens blijft erbij dat er een zekere vorm van afspiegeling nodig is met de deelstaatregeringen en dat dus PS en N-VA federaal moeten meebesturen.  Het verwijt dat CD&V zich vasthangt aan N-VA klopt niet, beklemtoont Coens: "We hangen geen wagonnetje aan iemand, niet aan PS en niet aan N-VA. We hebben een eigen programma, maar we pleiten voor een stabiele regering."

Bij een Vivaldicoalitie heeft Coens wel bedenkingen. "Voor Vivaldi zijn vier partijen nodig aan Vlaamse kant met zeer uiteenlopende standpunten en dan heb je nog geen meerderheid", zei hij in VTM NIEUWS. De CD&V-voorzitter benadrukte ook dat andere partijen rekening zullen moeten houden met het standpunt van CD&V rond ethische dossiers. De coalitie die Paul Magnette eerder in de steigers wou zetten was voor CD&V ethisch een moeilijk verhaal.


Joachim Coens in "De zevende dag'


Joachim Coens op RTL


Joachim Coens bij VTM