Begin december lanceerde Joachim Coens zijn visietekst voor CD&V tijdens een liveshow die online te volgen was door leden en niet-leden. Vandaag brengt Coens de Franstalige versie van het Kerstmanifest uit in Franstalig België. Op die manier wil de voorzitter van CD&V bruggen bouwen met het andere landsdeel.

In zijn Kerstmanifest zet de CD&V-voorzitter de belangrijkste lijnen uit waarop hij de komende jaren wil inzetten met zijn partij.

Joachim Coens: “Het is belangrijk dat deze visietekst niet enkel gelezen wordt door Nederlandstaligen. De boodschap van “Power to the People” is er één die ook door Franstaligen gehoord mag worden en weerklank mag krijgen. Het was een woelig jaar, met een gezondheidscrisis, een opflakkering van de extremen en heel wat onbehagen in de samenleving. Dat gevoel, dat onbehagen, stopt niet aan de taalgrens”, aldus de voorzitter. In zijn tekst heeft hij het ook over de werking van onze democratie en de toekomst van het land. “Ook hierover leeft heel wat onvrede, in Vlaanderen maar ook in Brussel en Wallonië.  We moeten hierover met elkaar durven praten.”

Dat een Vlaamse partijvoorzitter een Franstalige versie van zijn politieke visietekst lanceert, is uniek.  De CD&V-voorzitter maakt hiermee een belangrijk statement. Coens vindt het belangrijk dat Vlamingen en Franstaligen elkaar op politiek vlak beter leren kennen en begrijpen. Dat is ook een voorwaarde om de verdere stappen in de staatshervorming te kunnen zetten, in vriendschap en positieve samenwerking. Het is ook de reden waarom de voorzitter regelmatig in de Franstalige pers en televisie verschijnt.

Joachim Coens: “ Goede buren doen moeite om contact te zoeken en elkaar beter te verstaan. Wij moeten geen stemmen halen in Franstalig België, maar daar gaat het mij niet om. We bevinden ons in twee verschillende media- en politieke landschappen, en hebben amper contact met elkaar. Door de hand uit te steken naar onze buren, hoop ik op meer draagvlak en wederzijds begrip, en aandacht voor wat er leeft en nodig is voor de Vlamingen. Dat kan ons helpen in toekomstige onderhandelingen.

>> Hier vindt u de Franstalige versie van het Kerstmanifest