Sociale media heeft ervoor gezorgd dat nepnieuws of fake news makkelijker verspreid geraakt. Het maakt goede en heldere debatten er niet eenvoudiger op. Juiste informatie is een cruciale voorwaarde voor een goed werkende democratie. Maar dat big tech bedrijven arbitrair mensen blokkeren op hun platformen zonder een basis van wetgeving of protocollen gaat een brug te ver. Ook Bondskanselier Merkel uitte daarover vandaag haar twijfels. 

De voorzitter van CD&V, Joachim Coens, vindt de ontwikkelingen van de voorbije dagen, waarbij de social media accounts van Donald Trump systematisch werden geblokkeerd, dan ook problematisch. 

Joachim Coens: “Het is niet aan CEO’s van big tech bedrijven om arbitrair te bepalen wie er iets mag zeggen en wie niet waarbij vervolgens de persoon in kwestie volledig wordt geblokkeerd. Het blokkeren van mensen op platformen kan en is soms zelfs aangewezen, maar dan wel binnen een wetgevend kader en volgens bepaalde protocollen. Dit mag niet arbitrair gebeuren. Die macht ligt niet bij de tech-bedrijven. Op basis van wetgeving en protocollen kunnen en mogen wij als samenleving verwachten dat ze ageren. Finale disputen moeten daarover vervolgens beslecht worden bij de rechtbank.” 

Voor CD&V moeten big tech bedrijven de mogelijkheid hebben om te modereren en bepaalde informatie te verwijderen indien deze schadelijk kan zijn voor de samenleving. Dit moet echter gebeuren binnen een helder wetgevend kader met vastomlijnde definities en richtlijnen die bepalen wanneer inhoud door de moderator kan of mag verwijderd worden. Transparantie hierbij is voor ons cruciaal.