CD&V-voorzitter Joachim Coens betreurt dat veel evenementen "zonder veel overleg" worden afgelast en doet op Facebook een oproep om toch zoveel mogelijk evenementen te laten plaatsvinden, maar dan op een aangepaste en veilige manier.

Joachim Coens: "Laat ons proberen om evenementen zoveel mogelijk toch te laten doorgaan, maar onder veilige omstandigheden."

De cultuursector bloedt

De cultuursector trekt aan de alarmbel. Evenementen worden massaal afgelast. Door de coronacrisis is het een van de sectoren die het snelst de deuren moest sluiten. Maar het is ook de sector die het langst moet uitkijken naar een volledige heropstart. Bij zowat elk theaterhuis zijn werknemers een of verschillende dagen per week tijdelijk werkloos. Makers zitten thuis, filmsets zijn opgedoekt, repetities werden uitgesteld.

Heel wat evenementen werden snel en zonder overleg afgelast, anderen moesten zich heroriënteren en het aantal bezoekers beperken. Ook bij ons in Damme heeft Campo Solar zich na de strengere maatregelen moeten heruitvinden. De lokale overheden spelen een belangrijke rol in het toestaan van evenementen. Als burgemeester gaf ik onmiddellijk mijn fiat om het festival onder veilige en gewijzigde omstandigheden toch te laten doorgaan. Ook gingen bij ons de Stedelijke Peloezetoeren door, een aanpast straatmuziekfestival, nu gespreid over meerdere voorstellingen op verschillende plaatsen op zomerse zondagen. In een toer langs ‘Damse peloezen’.

Zo gaat ook zondag de boekenmarkt door. Niet op de markt, maar om de veiligheid en de "overbevolking" wat in de gaten te houden op het kerkplein en de aangrenzende tuin van het oud St-Janshospitaal in centrum Damme. Met mondmaskers, ontsmettingsgel en uiteraard boeken.

Laat ons het verder veilig houden. Laat ons proberen om evenementen zoveel mogelijk toch te laten doorgaan, maar onder veilige omstandigheden. Laten we samen genieten van kleinschalige evenementen en zo de cultuursector een hart onder de riem streken. Ze hebben ons nodig.