"Geen betere manier om deze Internationale Dag van de Democratie in te zetten dan met de ‘State of the Union’ van Europees Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen.  Een ‘State of the Union’ die op vlak van democratie daadkracht uitstraalde. Von der Leyen kaartte zowel interne als externe democratische problematieken aan. De gemeenschappelijke waarden, de vrijheden en de rechtstaat waarop het Europese project is gestoeld, daar valt niet over te onderhandelen. Zij dienen te allen tijde gerespecteerd en verdedigd te worden. Dat is een kwestie van politieke verantwoordelijkheid en van goed bestuur. Mensen met een andere mening schuif je niet zomaar even aan de kant", zegt CD&V-voorzitter Joachim Coens.

joachim coens euDe Commissievoorzitter stond in het verlengde hiervan ook even stil bij corruptie. Ze gaf aan elk geval van corruptie in de EU aan te pakken. Want ook corruptie is gevaarlijk voor onze democratische waarden. Het maakt investeerders bang en vooral, het laat zeer machtige mensen toe om onze democratische regels te omzeilen. Dat terwijl de werkende middenklasse correct zijn eigen belastingen betaalt. Dat zal de CD&V zelf ook nooit aanvaarden. De werkende middenklasse laten we niet in de kou staan

Net daarom was ik ook zo verheugd om Von der Leyen te horen zeggen: “We zullen een prijs zetten op vervuiling. En we zullen er hierbij voor zorgen dat klimaatambities samen gaan met sociale ambities.” De werkende mens in België ziet dezer dagen zijn energiefactuur de hoogte in schieten. Sommigen verdienen ‘net te veel’ om aanspraak te kunnen maken op sociaal voordeligere tarieven. Met ons voorstel rond de energienorm bieden wij hiervoor al een oplossing voor ons land. Daarom is het ook goed dat de Europese Unie nu werk zal maken van meer betaalbare groene alternatieven voor de modale burgers.

In Vlaanderen zijn we wereldtop op vlak van vaccinaties. Weinig landen in de wereld doen het ons na. Dat succes hebben we ook te danken aan de gezamenlijke aankoop van vaccins met alle 27 EU-lidstaten. Het toont aan dat de EU, als het moet, als één blok kan en wil werken. Daarom juich ik het initiatief van de Europese Commissie toe om een Europees pandemie-agentschap op te richten dat zal zorgen voor meer Europese coördinatie op vlak van gezondheid. Het toont aan dat Europa de gezondheid van ons allemaal au sérieux neemt.

Last but not least, veiligheid. Allereest cyberveiligheid. Hét thema dat komende jaren alleen maar aan belang zal winnen. De laatste maanden is dat in ons land ook pijnlijk duidelijk geworden. Overheidswebsites, ziekenfondsen en ook bedrijven waren het slachtoffer van cyberaanvallen. Iedereen is vandaag kwetsbaar. Goed dat Von der Leyen aangeeft dat de EU werk zal maken van een Europees cyberveiligheidsbeleid met als doel de nummer één in cyber security te worden. Zo zorgen we voor een veiligere internetomgeving voor iedereen in België.

"Daarnaast mogen we in deze moderne tijden ook niet vergeten dat we militair ook stevig op onze benen moeten staan. Het debacle in Afghanistan heeft veel mensen in Europa doen inzien dat enkel en alleen teren op de NAVO vandaag verleden tijd is De commissievoorzitter zegt het heel goed: Europa kan en moet in staat zijn om meer zelf te doen. Wat we nodig hebben is een Europese Defensie Unie. Laat dat vanaf nu de weg zijn die we in Europa gaan bewandelen. Geloof in eigen kunnen en eigen sterkte. Want een sterk Europa is wat Vlaanderen en België zelf ook sterker maakt", aldus Joachim Coens.r